22-06-2023
Efficiënt debiteurenbeheer!
Cash Flow met valuta

Efficiënt debiteurenbeheer!

Kostenbesparend en efficiënt werken is voor elke onderneming essentieel. Eén van de belangrijkste gebieden waar efficiëntie vereist is, is debiteurenbeheer. Efficiënt debiteurenbeheer zorgt ervoor dat het risico op niet-betaling verkleint en dat de cashflow van uw bedrijf wordt geoptimaliseerd. In dit artikel worden enkele voordelen opgesomd van efficiënt en doordacht incasseren van onbetaalde facturen.

1. Tijdsbesparing

Debiteurenbeheer is vaak tijdrovend. Reminders versturen, eindeloze opvolgingen en digitale dossiers die ontbreken zorgen er vaak voor dat deze lastige taak onderaan de stapel verdwijnt.

Met de juiste software is debiteurenbeheer een fluitje van een cent:

  • U stuurt alle communicaties naar klanten, zoals aanmaningen, en dat geautomatiseerd;
  • Opvolgingen worden uitgestuurd op basis van de ouderdom van de factuur;
  • Contact met debiteuren gebeurt op verschillende manieren, van e-mail, tot sms, WhatsApp en/of het debiteuren portaal.

Door het inbouwen van de verschillende (geautomatiseerde) acties en processen, zullen de klanten veel sneller uit eigen beweging betalen. Ze weten dat uw bedrijf de onbetaalde facturen efficiënt opvolgt en de nodige reminders verstuurd bij betaalachterstanden. 

En het resultaat? U heeft meer tijd voor de echte taken van uw onderneming.

2. Meer cashflow

Doordat facturen sneller geïnd worden met een efficiënt debiteurenbeheer, blijft de cashflow van uw onderneming optimaal. Daarnaast beschikt u telkens over genoeg fondsen om in eerste instantie uw personeel en facturen te betalen, maar ook om te investeren of om onvoorziene omstandigheden het hoofd te bieden.

Wanneer uw klanten tijdig volgens de gemaakte afspraken betalen, blijft de continuïteit van uw bedrijf gegarandeerd. Eén klant die niet op tijd betaalt is geen ramp, maar beeldt u zich in hoe een veelvoud van onbetaalde facturen voor gevaarlijke financiële tekorten kan zorgen binnen uw bedrijf.

3. Tevreden klanten

Het is beter dat klanten meteen betalen, zonder dat er een aanmaning moet worden gestuurd. Gebeurt dit toch, dan kan u dit op een manier doen die de klant zo min mogelijk lastig valt. Zo komt de klantrelatie niet in het gedrang en blijven uw klanten tevreden!

Zoals hierboven reeds vermeld, betalen klanten sneller wanneer ze weten dat uw bedrijf beschikt over een efficiënt debiteurenbeheer en nauwkeurige opvolging. 

4. Altijd een overzicht

Vandaag de dag bestaan er nog steeds bedrijven die hun debiteurenbeheer ouderwets opvolgen in Excel. Dat kan een prima methode zijn voor start-ups die nog niet erg veel klanten in hun portfolio hebben, maar naarmate het aantal klanten – en dus ook facturen – toeneemt, zal deze handmatige aanpak steeds tijdrovender worden. Om nog maar te zwijgen over de complexiteit van de verschillende sheets.

Software voor debiteurenbeheer zorgt voor een duidelijk overzicht dat uw hele team eenvoudig en snel kan raadplegen, in plaats van slechts een handvol mensen op de afdeling finance / administratie.

5. Tevreden werknemers

Dankzij automatisatie moeten werknemers zich niet langer bezighouden met repetitieve taken, en houden ze dus meer tijd over voor belangrijkere zaken. Dat maakt hun job boeiender, en zorgt ervoor dat de motivatie stijgt.

Want zeg nu zelf, niemand staat te springen om een hele dag klanten aan te manen om hun onbetaalde facturen te betalen.

6. Minder menselijke fouten

Wanneer er met Excelsheets of andere ‘verouderde’ systemen gewerkt wordt, is er een groot risico op menselijke fouten. Dankzij de juiste software wordt dat risico drastisch ingeperkt. Facturen en aanmaningen worden automatisch verstuurd en opgevolgd, debiteuren kunnen via een intuïtief portaal ook zelf hun facturen opvolgen.

7. Gebruiksgemak

Dankzij de gemakkelijke opvolging, intuïtieve interface, mogelijkheid om via e-mail rechtstreeks met debiteuren te communiceren en een handig debiteurenportaal is credit management software ontzettend gebruiksvriendelijk. Dat maakt het gemakkelijker voor iedereen: financial manager, werknemer én debiteur.

Vragen over Credit Management Software?

Elk bedrijf heeft andere behoeften. Het spreekt dan ook voor zich dat de software compleet op maat van uw wensen wordt gepersonaliseerd. Zo bepaalt u mee hoe de flow dient te gebeuren en welke klant op welke manier moet worden opgevolgd.

Benieuwd wat onze credit management software kan doen voor uw onderneming? Vraag ons voor meer informatie of ontvang meteen een gratis demo!

GCA Logo  groot

'"Debiteurenbeheer is echt niet lastig"

Contact
Image
Aanmelden voor nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van de nieuwste trends, meld je aan voor de nieuwsbrief