08-03-2024
Kredietcheck bedrijf: waarom moet u de kredietwaardigheid controleren?
Risk draaischijf

Kredietcheck bedrijf: waarom moet u de kredietwaardigheid controleren?

Jaarlijks lopen MKB ondernemers 15 miljard euro mis, omdat facturen niet betaald worden. Bij GCA Finance zien we het in de praktijk vaak gebeuren: ondernemers zijn te goed van vertrouwen en gaan daardoor flink de mist in. Niet betaalde rekeningen zorgen niet alleen voor torenhoge kosten en een negatieve cashflow. Ook vraagt het najagen van onbetaalde facturen veel tijd en energie. Hoe goed u uw klant ook kent, een kredietcheck is altijd aan te raden. 

Waarom is een kredietcheck belangrijk?

Met een kredietcheck krijgt u op basis van talloze bronnen een kijkje in de huidige financiële situatie van een bedrijf. Waarom dit nuttig is? Wanbetaling is tot op heden de grootste veroorzaker van bedrijfsfaillissementen.
Veel ondernemers zijn zich nog te weinig bewust van de enorme risico’s van oninbare facturen. Stel: u levert ICT-diensten aan een klant ter waarde van 25.000 euro. Wanneer de factuur niet betaald wordt, heeft u geen omzet en wel hoge (personeels)kosten.
Zo komt u misschien wel in de knel met uw eigen cashflow en rekeningen. Dikwijls zorgt het omvallen van een (groot) bedrijf voor een domino-effect bij alle betrokkenen. Vraag daarom altijd een kredietcheck aan, zeker bij grotere opdrachten. Leveranciers
van kredietinformatie zien doorgaans financiële problemen bij uw klanten al van mijlenver aankomen. Tevens weet u met kredietchecks ook welke relaties er wel goed voor staan. Naast risicobeperking toont een kredietcheck dus ook commerciële kansen. 

In het kort de voordelen op een rij:

  • U voorkomt onbetaalde facturen en laat uw omzet groeien
  • U beperkt met relatief weinig geld een groot risico
  • U bent minder tijd kwijt met het najagen van onbetaalde facturen
  • U weet tot welk bedrag raadzaam is om zaken te doen
  • U weet waar uw commerciële kansen liggen voor de toekomst

Wat staat er in een kredietrapport?


Met een kredietcheck weet u of uw relatie aan haar (kortlopende) schulden kan voldoen en haar rekeningen netjes betaalt. Wat er exact in het kredietrapport staat hangt af van waar u de informatie opvraagt. De ene aanbieder gebruikt meer actuele
bronnen dan de ander.  Onderdelen van een kredietrapport

  • Kredietscore (credit rating): In elk rapport staat in ieder geval een kredietscore (credit rating), wat u moet zien als een soort rapportcijfer van de financiële situatie. 
  • Kredietlimiet: Ook staat er vaak een kredietlimiet in, dus tot welk bedrag het verantwoord is om te leveren. 
  • Jaarcijfers: Als er jaarrekeningen van het bedrijf beschikbaar zijn, worden de jaarcijfers van de afgelopen jaren meegenomen en geanalyseerd. 
  • Betaalgedrag: Ook krijgt u te zien hoe goed en snel uw relatie betaalt op basis van betaalervaringen van andere bedrijven. 
  • Bedrijfsstructuur: U krijgt een kijkje in de concernconstructie en aansprakelijkheid (is er een moederbedrijf of zijn er andere gelieerde BV’s en wat is de financiële situatie?). 
  • Mediaberichten: U krijgt inzicht in eventuele negatieve berichten in de media. 
  • Benchmark: Sommige kredietinformatie leveranciers laten zien hoe het bedrijf presteert ten opzichte van vergelijkbare bedrijven in de sector. 
  • Fraudemeldingen: Bepaalde kredietinformatie leveranciers tonen ook of er fraudesignalen zijn. 

Wanneer toetst u een bedrijf met een kredietcheck?

Eigenlijk moet u alle relaties checken die impact hebben op uw business. Maar zeker in de volgende gevallen:

  • Nieuwe klanten: Bij nieuwe relaties is het altijd verstandig om even een kredietcheck te doen, zodat u weet wie er tegenover u zit. Naast risico’s mijden helpt inzicht in de situatie ook bij het onderhandelen van betere voorwaarden. 
  • Bestaande klanten: Maar ook moet u bestaande klanten eens in de zoveel tijd monitoren. Zeker als het gaat om een hoge orderwaarde kan het risico groot zijn. Al is een bestaande klant nog zo gezond, als er bijvoorbeeld noodweer is bij de moederorganisatie kan het tij snel keren.
  • Belangrijke leveranciers: Als uw bedrijfsproces erg afhankelijk is van een aantal leveranciers kan een wankelende leverancier u ook in de problemen brengen. Controleer daarom ook de kredietwaardigheid van uw belangrijkste leveranciers. U kunt eenmalig rapporten opvragen, maar u kunt het klantacceptatieproces ook automatiseren en bestaande klanten blijvend monitoren.

Hoe beoordeelt u de kredietcheck van een bedrijf?

Hoe u vervolgens omgaat met de beoordeling hangt af van uw eigen (groei)doelstellingen en bijvoorbeeld de hoogte van de order. Vormt het bedrijf een hoog risico, dan is het natuurlijk niet raadzaam om klakkeloos diensten te leveren. Maar het hoeft ook niet direct het einde van de relatie te betekenen. Gebruik de informatie uit het kredietrapport als basis voor een goed gesprek. Zo kunt u bijvoorbeeld in overleg deelleveringen afspreken of om vooruitbetaling vragen voor meer omzet-zekerheid. 

Hoe kiest u de juiste aanbieder van kredietchecks?

Misschien heeft u al wat rondgekeken voor een goede kredietcheck? Dan valt het u vast op hoeveel aanbieders er zijn. Hoe kiest u nu de juiste? Bij GCA Finance helpen wij klanten hun gehele debiteurenproces op orde te brengen. Een belangrijk onderdeel en krijgt u direct toegang tot alle bedrijfsinformatie uit 99 landen. 

Debiteurenbeheer uitbesteden?

Met een strak debiteurenbeleid krijgt u een gezonde cashflow en bespaart u onnodige kosten. Heeft u tijdelijk iemand nodig om uw debiteurenbeheer strak te trekken? Of heeft u op vaste basis ondersteuning nodig? GCA Finance heeft topexperts in dienst met
jarenlange ervaring in de credit management. Als een soort debiteuren-dokter maken wij uw bedrijfsprocessen weer gezond en ondersteunen nadien met de juiste tools en mensen. Bekijk hier onze diensten of neem contact op voor een gratis consult

GCA Logo  groot

'"Debiteurenbeheer is echt niet lastig"

Contact
Image
Aanmelden voor nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van de nieuwste trends, meld je aan voor de nieuwsbrief