Is jullie organisatie op zoek naar credit management software? Zijn jullie ‘groentjes’ op dit gebied en kun je wel wat tips gebruiken? Of moet het bedrijf juist overstappen van credit management systeem en is er keuzestress?
Omdat wij dagelijks nieuwe credit management software voor onze klanten implementeren en compleet onafhankelijk zijn, helpen we je in dit blog graag een handje op weg.
In dit stappenplan lees je wat credit management software is, welke voordelen het heeft en waar je op moet letten.
De meeste kleinere organisaties beheren hun 'credit management' en debiteuren in Excel of met een boekhoudprogramma.
En hoewel dit prima tools zijn voor een eenmanszaak, missen ze functionaliteiten voor als de organisatie groeit.
In de steeds groter wordende spreadsheets is een foutje zo gemaakt, kun je lastig samenwerken en ontbreekt het overzicht. In Excel kun je al helemaal geen workflows automatiseren, laat staan kredietinformatie koppelen. Kortom: debiteurenbeheer kost met deze basisprogramma’s veel tijd. Bovendien is er meer risico op afschrijvingen, late betalingen en minder grip op de cashflow.
Zodra het klantenbestand groeit, jullie te kampen hebben met veel late betalingen of wanneer het simpelweg te tijdrovend wordt, is credit management software dus zinvol.
Maar wat is dat precies, credit management software? Simpelweg zorgen deze tools ervoor dat je het credit management proces bijna volledig kunt automatiseren. Van het screenen van klanten, tot aan het opvolgen van facturen en het maken van rapportages. Eigenlijk kun je deze software dus zien als een extra collega. Een collega die nooit fouten maakt en uiterst slim en snel werkt!
Credit management software kan het hele order-to-cash proces automatiseren en doet dit op basis van jullie eigen ingestelde wensen. Jullie team bepaalt zelf welke onderdelen de tool als vanzelf doet en waar jullie ‘in control’ blijven.
Afhankelijk van de tool, kun je hele workflows inplannen, zodat klanten automatisch herinneringen krijgen via nieuwe betaal- en communicatiemiddelen. Zo incasseer je niet alleen sneller, maar ook slimmer en klantvriendelijker. Denk aan automatische emails, ‘tikkies’ via Whatsapp en zelfs aan robot-gestuurde calls. Maar credit management software kan nog veel meer. Een kleine greep uit de mogelijkheden:
Kortom: met credit management software besteed je alle repeterende taken uit, vergeet je nooit meer een belafspraak en benader je jouw klanten altijd op de meest effectieve manier.
Een hoop mogelijkheden dus, maar wat levert credit management software nu precies op?
Allereerst scheelt het een hoop tijd - jullie team hoeft nooit meer zelf klanten te screenen, betalingen te verwerken of herinneringen de deur uit te doen. Zo blijft er veel meer tijd over voor het persoonlijk benaderen van klanten, het stroomlijnen van processen en het oplossen van echte klachten.
Door de goede screening is de kans op fraude of wanbetaling beperkt. Software lokaliseert wanbetalers veel sneller en zorgt dat je direct anticipeert op betaalgedrag. Zo minimaliseer je oninbare vorderingen. Automatisering en machine learning zorgen voor een effectievere opvolging en snellere betalingen. Dit alles leidt tot een veel betere cashflow en liquiditeit, tegen lagere kosten.
Het levert een hoop tevredenheid op. Zowel bij klanten, die benaderd worden via het kanaal, tone-of-voice en betaalkanaal dat bij hen past. Maar ook intern: je kunt veel makkelijker samenwerken met elkaar en afdelingen onderling. Bovendien blijft er meer tijd over voor de leuke dingen van het credit management vak.
Foutieve facturen komen minder voor. Ook kan iedereen de laatste updates inzien, waardoor samenwerking tussen afdelingen en gesprekken met klanten veel vloeiender gaan.
De administratie is - zeker met ERP- en boekhoudkoppelingen - altijd kloppend. Dat scheelt een hoop imports, exports en andere tijdrovende en foutgevoelige handelingen. Niet alleen prettig voor iedereen die betrokken is, maar ook voor financierders zoals banken. Met een kloppende administratie en inzicht in de cashflow wordt geld lenen veel makkelijker!
Met credit management software kan jullie team meer tijd besteden aan het opbouwen van belangrijke klantrelaties, ben je minder tijd kwijt aan administratieve zaken en staat het geld sneller op jullie rekening tegen lagere kosten.
Welke software past bij jullie organisatie hangt af van diverse factoren. Enkele aandachtspunten die je mee kunt nemen in de zoektocht:
Wil je hulp bij het kiezen en implementeren van de juiste software? Of kampen jullie met veel uitstaande facturen en hebben jullie (tijdelijk) ondersteuning nodig? Bij GCA Finance nemen we jullie debiteurenbeheer graag uit handen!
Neem direct contact op voor vrijblijvend advies. Bekijk ons blog voor meer tips over credit management en debiteurenbeheer.
'"Debiteurenbeheer is echt niet lastig"
Altijd op de hoogte van de nieuwste trends, meld je aan voor de nieuwsbrief